Motor Trial Club Oost-Brabant

Motortrial

Graag laten we u kennis maken met motortrial, net als fietstrial een van de takken van de trialsport. Kom vooral eens kijken om het echt te beleven!

Wat is trial?

Motortrial is een motorsport waarbij de focus niet op snelheid ligt maar op het rijden van zogeheten Non-stops, met zo min mogelijk strafpunten. Een Non-stop is een uitgezette route met diverse niveaus daarin opgenomen. De rijder probeert deze te passeren, zonder voeten aan de grond te zetten, of andere strafpunten op te lopen.

Wie beoefent motortrial?

Werkelijk iedereen kan trial rijden op z’n eigen niveau. Van uitdagende routes over heuvels, krappe bochten tot hoge obstakels en afstappen. Door te oefenen (trial) worden routes die eerder onmogelijk worden geacht door de juiste techniek haalbaar. Stap voor stap zal het niveau groeien!

MTCOB heeft actieve leden van 5 tot ruim 70 jaar oud!

Hoe ziet een trialmotor eruit?

Een trialmotor is plat gezegd een motor zonder zadel of andere onnodige extra’s. Om zoveel mogelijk vrijheid op de motor te hebben is de motor laag uitgesneden. Op die manier kan er ”naast” de motor gehangen worden om de balans te zoeken om langzaam de parcours te kunnen rijden. Hoe meer evenwicht des te beter, dit geeft tijd om de route vooruit te kijken, en klaar te maken voor het bedwingen van een obstakel of genoeg ruimte te creëren voor een krappe bocht.

Beginnen met motortrial

De MTCOB organiseert regelmatig opstapdagen waar het mogelijk is om de sport eens te proberen. Mocht je de sport daarna zelf willen uitoefenen, dan is er naast een geschikte motor, geschikte kleding en een helm nodig. Daarnaast dienen rijders in bezig te zijn van een sportlicentie van de motorsportbond KNMV, zie voor meer informatie de ‘lid worden’-pagina onder ”over MTCOB”.

Nederlandse wedstrijden

In Nederland zijn er clubwedstrijden, regionale wedstrijden, en ONK en NKJ wedstrijden (respectievelijk Open Nederlands Kampioenschap en Nederlands Kampioenschap Jeugd) om aan deel te nemen.

Internationale wedstrijden

Naast de Nederlandse wedstrijden zijn er in het buitenland natuurlijk ook wedstrijden, met als de absolute top het EK en WK trial! Helaas is dit voor de meeste mensen letterlijk een ”(op)stapje te hoog”, maar om te kijken is het ook een aanrader!

Motortrial in de media

Klaas kan alles

In ‘Klaas kan alles’ probeert Klaas van Kruistum te bewijzen dat hij (bijna) alles kan. In een van zijn uitdagingen stapte hij op een trialmotor, onder begeleiding van Luc Branten Training & Coaching en Chantal de Raaff. 
Bekijk de aflevering op YouTube.

Zapp Sport

Chantal (10) laat in Zapp Sport zien wat de trialsport is, en dat het de coolste sport is!
Bekijk de aflevering op de site van Zapp.

Zapp Sport Battle

In Zapp Sport Battle strijden de jongens tegen de meiden in een bijzondere sport. In deze aflevering staat trial centraal. Onder leiding van Kitty Steenbakkers en Luc Branten wordt de battle gestreden.
Bekijk de aflevering op YouTube.